Управління Держпраці у Миколаївській області: працівники закладів освіти повинні відстоювати своє право на пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці

14 грудня 2018

З метою реалізації права працівників на отримання пільг та компенсацій за роботу у несприятливих умовах праці керівники  підприємств, установ та організацій мають забезпечити своєчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці. За результатами атестації розробляються заходи, направлені на  покращення умов праці та оздоровлення працівників, а також визначається  право на пенсію за віком на пільгових умовах, та отримання пільг і компенсаці.  Саме про зазначене  говорила інспектор праці управління Держпраці у Миколаївській області Юлія Шелестюк під час розмови з керівником КЗ «Загальноосвітня школа – інтернат І-ІІІ ступенів – центр загальної освіти та комплексної реабілітації» Миколаївської міської ради.

Обговорюючи надання пільг та компенсацій, що призначаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці,  під час розмови зазначалось, що працівники навчального закладу, які посідають посади оператора пральних машин, кухаря мають право на додаткову щорічну  відпустку за роботу з шкідливими умовами праці;   прибиральника службових приміщень, залученого в прибиранні загальних убиралень та санвузлів – додаткову щорічну відпустку за роботу в особливих умовах праці;  керівника установи,  заступника керівника, секретаря, бухгалтера, бібліотекаря, практичного психолога, середнього медичного персоналу – щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий днь.

Керівник закладу повідомила, що атестаційна комісія закладу врахувала усі норми згідно з чинним законодавством. Техперсоналу за використання у роботі дезрозчинів було призначило  надбавку  до посадового окладу .

Юлія Шелестюк нагадала, що позбавлення працівників їх прав на належні, безпечні і здорові умови праці є порушенням статті 43 Конституції України, за що передбачена відповідальність згідно чинного законодавства. Тому, з метою уникнення порушень чинного законодавства суб’єктам господарювання рекомендовано надавати  матеріали атестації робочих місць за умовами праці до управління Держпраці у Миколаївській області для проведення аналізу дотримання законодавства про працю (в частині якості проведення атестації робочих місць за умовами праці). Аналіз матеріалів проводиться безкоштовно.