Управління Держпраці у Миколаївській області: організаційні вимоги щодо збереження паливно-мастильних матеріалів на підприємствах АПК

11 жовтня 2017

Заступник начальника відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки управління Держпраці у Миколаївській області Василь Бєляєв у інтерв’ю розповів про ситуацію, яка склалась на підприємствах  АПК в частині приймання, зберігання, відпуску та обліку нафтопродуктів, а також про вимоги яких необхідно дотримуватися при організації їх збереження.

Сільгосппідприємства для своїх власних потреб чи інших цілей організує збереження  та відпуск  паливно-мастильних матеріалів у досить великих об’ємах. Серед  об’єктів  зберігання  нафтопродуктів  у суб’єктів господарювання фіксується наявність складів нафтопродуктів з комплексом основних  і  допоміжних  технологічних об’єктів   (зливно-наливні  естакади,  насосні  для  перекачування нафтопродуктів,   резервуарні    парки    тощо). Вибухонебезпечні категорії речовин, зокрема бензин,  дизельне паливо, що в них зберігаються встановлює  кількість,  що  дорівнює  або  перевищує  нормативно встановлені порогові маси.

Здебільше зазначена організація відбувається, оминаючи загальні вимоги безпеки, яких необхідно дотримуватися під час експлуатації об’єктів зберігання нафтопродуктів.

Проблема  раціонального використання  паливо-мастильних  матеріалів  на  підприємствах  аграрного  комплексу  є  однією  з найважливіших  економічних,  технічних  і  соціальних  проблем. Між тим, не менш важливою є проблема забезпечення безпеки об’єктів зберігання нафтопродуктів. Щодо останнього, то підприємці  агропромислового комплексу перед усім повинні виконувати вимоги нормативно-правових актів, які регулюють діяльність об’єктів підвищеної небезпеки.

Так, на виконання вимог Постанови КМУ від 26 жовтня 2011 р. N 1107 суб’єкт господарювання повинен отримати дозвіл Держпраці на  виконання  робіт  підвищеної  небезпеки, що зазначені  у пунктах  6  додатка 2 та  на  експлуатацію  машин,  механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що зазначені  у пунктах  1 додатка 3 додаток вищезазначеної постанови.

Дозвіл видається  територіальним органом Держпраці за  місцем державної   реєстрації   юридичної  особи  або  фізичної  особи  – підприємця.  Для отримання дозволу суб’єкт господарювання повинен надати до найближчого Центру надання адміністративних услуг заяву та позитивний висновок експертизи щодо додержання вимог законодавства  з  питань  охорони праці та промислової безпеки під час  експлуатації  заявлених машин, механізмів, устатковання та їх відповідності вимогам зазначеного законодавства.

Між тим, які б не були аргументованими посилання спроможності суб’єкта господарської діяльності забезпечити експлуатацію об’єктів підвищеної небезпеки з додержанням  мінімально можливого ризику, план локалізації і ліквідації аварій  для  кожного  об’єкта  підвищеної  небезпеки є фундаментною основою  у забезпеченні пожежної  і техногенної безпеки.

Специфіка роботи з нафтопродуктами висуває особливі вимоги до безпеки при роботі з ними. Загальні вимоги зі збереження нафтопродуктів передбачають, що усі працівники перед зарахуванням на роботу повинні пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці, медичний огляд.  Вони  повинні вивчити  і  мати  у  своєму  розпорядженні  інструкції  з  технічної, особистої та пожежної безпеки. Багато робіт необхідно виконувати  у  спеціальному  одязі  і  взутті.  Необхідно  мати  захисні пристосування:  рукавички,  окуляри,  маски,  протигази  та  інше.  У місцях, де можливе інтенсивне виділення пари нафтопродуктів, не можна знаходитися у взутті чи одязі зі сталевими підківками, пряжками,  а  також  користуватися  іскронебезпечним інструментом, найголовнішою перевагою якого є здатність не створювати іскри при терті, ударах і взагалі при будь-якій роботі з ними.  Це дуже важливо при проведенні робіт в складних і небезпечних умовах.

Наведені настанови перед усім направлені на забезпечення безпеки, сприяння стабільності та безаварійності виробничої діяльності підприємства. Їх виконання носять попереджувальний характер спрямований на створення безпечних і здорових умов праці.