Управління Держпраці у Миколаївській області контролює питання щодо строків виплати заробітної плати та дотримання держаних гарантій у сфері оплати праці

22 вересня 2020

Дотримання мінімальних держаних гарантій у сфері оплати праці є обов’язком роботодавця, додержання якого контролює Управління Держпраці у Миколаївській області.

Невиплата заробітної плати у зв’язку з відсутністю грошових коштів на банківському рахунку суб’єкта господарювання не звільняє  його від відповідальності за порушення вимог ст. 115 Кодексом законів про працю  та ст. 24 Закону України «Про оплату праці».

За результатами роботи 8 місяців 2020 року Управлінням Держпраці у Миколаївській області проведено 9 інспекційних відвідувань підприємств,  які мають  або мали заборгованість із виплати заробітної плати.

На усунення встановлених порушень внесено 9 приписів, складено
5 протоколів  про адміністративне правопорушення за ч. 1, 2  ст. 41 КУпАП та 1 протокол  за  ст. 188-6 КУпАП, винесено  1 постанову  за ст.188-6 КУпАП  про накладання штрафу на  суму 850 грн.

Дотримання мінімальних держаних гарантій у сфері оплати праці з’ясовується  під час проведення більшої частини заходів контролю Управління Держпраці.

  Так, за  січень-серпень 2020 року у 1 роботодавця встановлено факт недотримання  встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, а саме, на підприємстві не дотримано вимоги ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» (9 особам заробітна плата виплачена в розмірі менше за мінімальний), встановлено порушення вимог ч.1, 2 ст. 107 КЗпП України – робота працівників у святковий день не оплачується у подвійному розмірі відносно  9 осіб   та вимог ст. 33 Закону України «Про оплату праці» – не здійснюється нарахування,  та виплата індексації заробітної плати працівників у 9 осіб, у 1 суб’єкта господарювання встановлено порушення вимог ст. 106 КЗпП України (11 особам робота в надурочний час не оплачується в подвійному розмірі ) також у 1 суб’єкта господарювання встановлено порушення вимог ч.1 ст.83 КЗпП України (оплата щорічних відпусток) відносно 1 особи.

За підсумками проведених інспекційних відвідувань внесено 3 приписи щодо усунення виявлених порушень в частині недотримання роботодавцями встановлених державних  мінімальних гарантій в оплаті праці, складено і передано до суду 3 протоколи за ч. 1 ст. 41 КУпАП.