Управління Держпраці у Миколаївській області інспектує роботодавців, які викликають нарікання у громадян

30 жовтня 2020

В ІІІ кварталі 2020 року  з метою реагування на звернення громадян Управлінням Держпраці у Миколаївській області організовано 117 інспекційних відвідувань з питань додержання законодавства про працю.

Зокрема заходи контролю організовані за зверненнями громадян, у яких повідомляється  про порушення проведення  остаточного розрахунку при звільненні, у більшості випадків завершуються підтвердженням таких фактів, вжиттям інспекторами праці заходів щодо відновлення трудових прав працівників та застосуванням заходів впливу до роботодавців-порушників.

Під час заходів інспектори праці фіксують факти виплати належних працівникові коштів при звільненні вже після того, як людина припинила  працювати у суб’єкта господарювання. При цьому, колишній роботодавець не вважає за потрібне виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

У процесі заходів контролю щодо проведення остаточного розрахунку з працівником інспектори праці також проводять перевірку даних щодо  компенсації працівникові коштів за дні невикористаної щорічної відпустки. Відомості про кількість днів відпустки, які підлягають компенсації, найчастіше занижені.

У приписах інспектори праці Управління вказують на виявлені порушення та зобов’язують роботодавців їх усунути. За результатами заходів контролю розглядаються  питання щодо складання на  посадових осіб суб’єктів господарювання  протоколів про адміністративне правопорушення, вжиття до  суб’єктів господарювання  фінансових санкцій за порушення законодавства про працю.