Управління Держпраці у взаємодії з представниками об’єднаної територіальної громади проводить інформаційну компанію щодо належного працевлаштування працівників у сфері сільського господарства

05 березня 2021

Сільгоспвиробники, у переважній більшості, приховують використання найманої праці. Саме це зазначив Кривоозерський селищний голова під час комісії з питань забезпечення своєчасності та повноти  сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, звертаючись до представників суб’єктів господарювання сільського господарства Кривоозерської громади.

Серій Бучко, інспектор праці Управління Держпраці у Миколаївській області, зауважив присутнім, що наразі оформлення трудових відносин є досить простим питанням, необхідно лише  бажання належним чином оформити з працівниками трудові відносини. Роботодавцю необхідно видати наказ про прийняття на роботу, за необхідності укласти трудовий договір, повідомити територіальні органи ДПС про прийняття працівника на роботу.

Управління Держпраці з соціальними партнерами поставили перед собою амбіційне завдання – збільшити кількість застрахованих осіб, створити сприятливі  умови для того, щоб люди  працювали на рідній землі, що дасть громаді належним чином розвиватися. Задля досягнення цієї  мети Управлінням Держпраці самостійно та в співпраці з соціальними партнерами проводяться спільні інформаційні та контролі заходи. У разі виявлення фактів використання незадекларованої праці до суб’єктів господарювання порушників законодавства про працю відповідні заходи впливу.

Також під час заходу розглядались питання щодо оплати праці, надходжень коштів до місцевого бюджету, прихованої зайнятості, яка як й інші проблеми у сільському господарстві, має бути вирішена. Адже сильна громада – це насамперед  відповідальні та законослухняні члени громад. І якщо всі разом і кожен окремо буде працювати згідно з нормами законодавства, то буде очікуваний результат.

Представники сільгоспвиробників Ониськівського, Тридубського, Бурилівського, Красненьківького, Курячелозівськоо, Кривоозерського-2 та Кривоозерського  старостинських округів висловили свої позиції щодо умов  залучення працівників до виконання роботи, розповіли про забезпечення своєчасної сплати заробітної плати та податків.

«Зиск від детінізації зайнятості в агропромисловій сфері відчують усі члени територіальної громади. Роботодавці та працівники перейдуть на цивілізований рівень трудових відносин. Інші члени громади відчують позитивні зрушення від наповнення місцевого бюджету»,- з коментаря Яни Скуратовської, першого заступника начальника Управління Держпраці у Миколаївській області.