В ефірі UA:Миколаїв про заходи, які впливають на забезпечення безпеки працівників під час проведення весняно-польових робіт

30 березня 2021

30 березня 2021 у передачі «Радіодень» на  UA:Миколаїв  обговорювалися  питання щодо безпечного проведення весняно – польових робіт.

Гостями радіоведучої Анжеліки Топчий стали посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області: головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Дмитро Іваськевич та начальник відділу з питань експертизи праці Людмила Радченко.

Прихильники  UA:Миколаїв дізналися про події, при яких сталися нещасні випадки з  4 сільськогосподарських підприємств Миколаївщини у 2020 році,  а також про заходи, які має  забезпечувати роботодавець у сфері охорони праці з метою недопущення нещасних випадків.

Дмитро Іваськевич зауважив, що при Управлінні Держпраці створено постійно діючу робочу групу, яка координує роботу, направлену на зниження рівня та зменшенню частоти виробничого травматизму. В рамках цієї роботи проводяться консультації роботодавців та працівників. Наразі особлива увага приділяється профілактиці нещасних випадків при проведенні весняно-польових робіт, зокрема в частині належної експлуатації  тракторів та причепів до них,  виконання робіт за різних погодних умов тощо.

Людмила Радченко повідомила про необхідність проведення атестації робочих місць за умовами праці на сільгосппідприємствах,  оскільки більшість  робіт, які виконують працівники сільськогосподарських підприємств, пов’язана зі шкідливими умовами праці.   Вона також підкреслила, що працівник, зайнятий на роботах в шкідливих умовах праці має право на  відповідні пільги та  компенсації.