В ефірі UA:Миколаїв про реалізацію права на працю після 40 років

24 вересня 2020

23 вересня 2020 у вечірньому праймі передачі «Радіодень» на  UA:Миколаїв  обговорювалась проблема жінки, яка після 40 років не могла знайти роботу. Причинами тому стали: відмови роботодавців, які надавали перевагу більш молодим працівникам, пропозиції роботи з низьким рівнем оплати праці та інші.

Радіоведуча Галина Самойленко разом з представниками Управління Держпраці у Миколаївській області, Регіонального фонду підтримки підприємництва в Миколаївській області, Миколаївського обласного центру зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду України у Миколаївській області, практичною психологінею шукали шляхи, завдяки яким жінка зможе реалізувати свою право на працю, бути конкурентоспроможною на ринку праці, подолати неприємні психічні переживання  пов’язані з пошуком роботи.

У своєму коментарі Олена Чернова, заступник начальника відділу з питань додержання законодавство про працю, зайнятість та інших нормативно правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області, відзначила, що у сфері праці забороняється будь-яка дискримінація, зокрема пов’язана з порушенням принципу рівності прав і можливостей, прямого або непрямого обмеження прав працівників залежно від віку, стану здоров’я, інвалідності, раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання тощо. Відмова в прийнятті на роботу за зазначеними ознаками  вважається грубим порушенням законодавства про працю. За вчинення вказаних дій передбачена відповідна відповідальність.

Управління Держпраці у Миколаївській області під час заходів контролю перевіряє  додержання роботодавцями нормативу працевлаштування на роботу осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років. Щодо зазначеної групи осіб, то для   підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників від 8 до 20 осіб встановлена  квота у розмірі не менше однієї особи у середньообліковій чисельності штатних працівників.

Додатково фахівець Управління Держпраці зауважила, що у разі вивільненні працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці працівники, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку, при досягненні якого особа має право на отримання пенсійних виплат, мають переважне право на залишення на роботі.

Більше у відео матеріалі: https://cutt.ly/DfVHpX2