В Кривоозерському районі відбувся круглий стіл з питань працевлаштування осіб з інвалідністю та сприяння їх інтеграції в суспільстві

04 грудня 2019

У рамках декади зайнятості для людей з інвалідністю у Кривоозерської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості  відбувся Круглий стіл з питань працевлаштування осіб з інвалідністю та сприяння їх інтеграції в суспільстві.

У заході взяли участь: головний державний інспектор відділу з питань дотримання законодавства про працю, зайнятість та нормативно правових актів Управління Держпраці у Миколаївській області Сергій Бучко, начальник управління соціального захисту населення  Кривоозерської районної державної адміністрації Олена  Марків, фахівці Кривоозерської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості та особи, які розв’язують питання щодо подальшого працевлаштування.

Відкриваючи захід, директор Кривоозерської філії  Ігор Білецький навів дані аналізу ринку праці району, окреслив складності реалізації трудового потенціалу осіб з інвалідністю та визначив необхідність створення для них додаткових  робочих місць. Присутніх було поінформовано про підприємства району, на яких створено умови для здійснення трудової діяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Учасники заходу підняли на обговорення  питання щодо особливостей працевлаштування та звільнення осіб з інвалідністю. Сергій Бучко пояснив, що працівника з інвалідністю можна працевлаштувати  як на основне місце роботи, так і за сумісництвом. Він може трудитися на умовах повного чи неповного робочого часу. Процедура оформлення стандартна: видається наказ про прийняття на роботу, підписується трудовий договір, подається до податкової служби повідомлення про прийняття працівника на роботу, робиться запис у  трудовій книжці. Відповідно до вимог чинного законодавства у разі, якщо особу з інвалідністю направлено на роботу за рекомендаціями МСЕК, то випробувальний строк при прийнятті на роботу йому не може встановлюватися. Між тим, якщо такий працівник самостійно працевлаштується, то роботодавець має право встановити йому випробувальний строк.

Щодо до звільнення, то особи з інвалідністю мають переважне право на залишення на роботі при вивільненні працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. Водночас, не варто забувати,  що  строковий трудовий договір зі співробітником з інвалідністю підлягає розірванню достроково у разі, якщо стан його здоров’я перешкоджає виконанню трудових обов’язків.

Представник Держпраці додатково розповів про гарантії, що надаються працівнику з інвалідністю під час його трудової діяльності та заходи контролю щодо додержання трудових прав осіб з інвалідністю.

Серед іншого, під час заходу було обговорено поточні  програми соціального захисту осіб з інвалідністю, ефективність соціальної та професійної допомоги, яка надається особам з інвалідністю району.