В Очакові освітян та медиків застерегли від перспектив притягнення до відповідальності за порушення трудових прав працівників

20 липня 2020

У м.Очаків за підтримки місцевих органів виконавчої влади відбувся  навчальний семінар на тему: «Охорона праці, атестація робочих місць та попередження виробничого травматизму на підприємствах» для осіб, відповідальних з питань охорони праці закладів охорони здоров’я, освіти району та територіальних громад.

Мета заходу: поширити знання щодо дотримання  трудових прав працівників, пояснити особливості дотримання  вимог чинного законодавства у сфері праці, розвіяти міфи про відсутність відповідальності за порушення трудових прав працівників.

Для участі у семінарі в якості авторитетних доповідачів були залучені посадові особи Управління Держпраці у Миколаївській області Людмила Артеменко, Геннадій Суліма, Людмила Радченко.

Людмила Артеменко  зауважила на організаційній складової у сфері  охороні праці. Зокрема, важливою ланкою управління процесом охорони праці є чітке розуміння вертикальної та горизонтальної моделі розподілу обов’язків між  працівниками закладу.  Адже налагоджений взаємозв’язок у середині колективу щодо  визначення та протидії виробничим ризикам сприяє попередженню випадків виробничого травматизму. Окремо учасникам було повідомлено про механізм проведення планових заходів державного нагляду органами Держпраці.

Під час своєї промови Геннадій Суліма акцентував увагу на строки та порядок направлення екстреного повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок або  гостре професійне захворювання (отруєння) закладами охорони здоров’я та повідомлення про нещасний випадок або гостре професійне захворювання (отруєння) роботодавцем. Учасникам пояснили особливості за яких розслідування нещасного випадку організує роботодавець, а за яких  територіальний орган Держпраці.

«Кожен працівник має право на безпечні та здорові умови праці. Порушників  трудових прав працівників очікує адміністративна відповідальність», – відзначила  Людмила Радченко.

Вона наголосила, що періодичність проведення атестації робочих місць за умовами праці становить не рідше ніж раз на п’ять років. Серед заходів, направлених на  зниження виробничих ризиків,   пріоритет варто надавати комплексним заходам захисту, ніж індивідуальним. У разі неможливості забезпечити належних умов праці працівнику на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці має бути надано право на  відповідні пільги чи компенсації.

У своєму прагненні забезпечити належне  настановлення до дотримання трудових прав працівників, посадовими особами Держпраці продовж усього часу проведення заходу визначалась відповідальність, яка передбачена за порушення вимог чинного законодавства у сфері праці.