В рамках заходів до Дня охорони праці: корисна інформація для профспілкових лідерів щодо додержання прав працівників на пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах праці

27 квітня 2018

На засіданні Молодіжної ради облпрофради, яка проходила у розширеному складі,  розглядалися питання щодо реалізації прав працівників на безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, а також інші пільги та компенсації за роботу у важких та шкідливих умовах праці.

У вступному слові заступник голови Миколаївської обласної ради профспілок  Любов Оніщенко розповіла про актуальність проведення атестації робочих місць за умовами праці, зосереджуючи увагу до робочих місць, до яких залучені молоді працівники віком від 15 до 18 років.   Присутніх, також, було ознайомлено зі зверненням організаційного комітету з підготовки та проведення у 2018 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні.

Фахово про підстави, відповідно до яких працівникам, які працюють у несприятливих умовах праці, передбачено право на пільги та компенсації, у своїй доповіді  повідомила начальник відділу з питань експертизи умов праці  управління Держпраці у Миколаївській області Людмила Радченко.

Вона детально зупинилась на системі пільг та компенсацій, які надаються працівникам у залежності від ступеня шкідливості факторів виробничого середовища. Мова торкнулася порядку та умов надання додаткових відпусток, встановлення скороченого робочого часу і робочого дня, реалізації права на пільгове пенсійне забезпечення, надання певної доплати до посадового окладу (тарифної ставки). Присутнім було роз’яснено порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Емоційне навантаження під час докладу припало на часту у котрій було повідомлено про те, що лабораторії, котрі долучаються до проведення досліджень умов праці, повинні мати чинні свідоцтва МОЗ України  на право проведення такої діяльності. Молоді профспілкові лідери розповіли про ситуації, які склалися на їх підприємствах  та труднощі, з якими їм доводиться стикатися під час відстоювання трудових прав працівників підприємств щодо призначення пільг та компенсацій за роботу у шкідливих умовах праці.

 

Присутнім було наголошено, що комплексні заходи щодо покращення умов праці на підприємствах повинні базуватися  на даних аналізу попередньо проведених заходів. Під час проведення інспекційних відвідувань посадовими особами управління Держпраці у Миколаївській області до цього питання привертається окрема увага.

Лідерів первинних  профспілок проінформовано про їх можливість ініціювати проведення   інспекційних відвідувань управління Держпраці у Миколаївській області щодо додержання законодавства про працю на підприємствах. Так, відповідно до Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295,   інформація профспілкових органів про порушення прав працівників, які є членами профспілки, виявлених в ході здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю є підставою для проведення інспекційних відвідувань інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області.