Валерій Бутенко: організація виконання робіт на уступах піщаних кар’єрів повинна забезпечувати виконання вимог законодавства з охорони праці

10 липня 2018

На кар’єрах з видобутку піску необхідно суворо дотримуватись параметрів системи розробки родовищ корисних копалин згідно Робочого проекту та щорічних, погоджених у встановленому порядку, Планів розвитку гірничих робіт, постійно здійснювати контроль за станом їх бортів, траншей, уступів, укосів і відвалів. У разі виявлення ознак зсуву порід роботи необхідно припинити. Контроль щодо дотримання проекту та технології ведення гірничих робіт  є головним чинником у збереженні життя та здоров’я працівників під час  трудової діяльності. Саме на заходи контролю акцентував увагу головний державний інспектор сектору гірничого нагляду управління Держпраці у Миколаївській області Валерій Бутенко під час зустрічі з трудовим колективом ТОВ «Юпітер» (Вознесенський район Миколаївської області).

Звертаючись по працівників ТОВ «Юпітер», Валерій Бутенко зауважив, що огляд кар’єру, як захід контролю, дозволяє визначити зони небезпеки.  Так, на кар’єрах, схильних до зсувів, необхідно маркшейдерською службою здійснювати інструментальні спостереження за станом бортів кар’єру та укосів уступів. Граничні кути укосу неробочих уступів і бортів (кути стійкості) повинні відповідати проекту та паспорту ведення гірничих робіт.

Усі вимоги, визначені у проекті, повинні виконуватися повністю. Водночас, якщо в процесі ведення гірничих робіт з’ясовується схильність родовищ до зсуву, роботи повинні бути призупинені, а у проект внесені відповідні корективи. Подальша робота розпочинається після затвердження  спеціальних заходів безпеки.

Серед іншого, керівництву ТОВ «Юпітер» рекомендовано постійно здійснювати контроль за об’ємом видобутку піску. Щоквартальні, щорічні об’єми видобутку піску не повинні перевищувати річну потужність згідно робочого проекту  розробки родовища корисних копалин.