Важливість офіційного працевлаштування: права та соціальний захист працівників Одещини

27 вересня 2023

Нещодавно головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Євген Аношкін зустрівся з колективом ПКФ «Івік Юг». Працівники підприємства обслуговують системи кондиціонування та водопостачання.

Під час бесіди посадовець розповів працівникам підприємства про положення кампанії Держпраці «Виходь на світло!».

Представник ПМУ Держпраці зазначив, що в умовах воєнного стану одним із головних чинників для перемоги є підтримка країни, яка всі свої можливості спрямовує на забезпечення Збройних Сил України. Кампанія «Виходь на світло!» спрямована на працівників і роботодавців, які продовжують працювати, але при цьому уникають належного оформлення трудових відносин та сплати податків. Колектив підприємства поінформовано про ризики та наслідки незадекларованої праці.

Фахівець підкреслив, що тільки легально працевлаштований працівник має право на належну пенсію та відповідні соціальні гарантії.

Потрібно працевлаштовуватись лише офіційно, не погоджуючись на отримання заробітної плати в «конверті».

Укладення трудового договору захищає людину у разі порушення роботодавцем трудових прав, а саме: затримання виплати заробітної плати, відмови оплатити за виконану роботу, недодержання інших зобов’язань.

Неоформленого працівника роботодавець позбавляє права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, гарантії на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві тощо. При цьому офіційно непрацевлаштований працівник втрачає трудовий стаж. Відтак, такі громадяни позбавлені соціального захисту при досягненні пенсійного віку.

Фахівець Держпраці наголосив, що працювати за трудовим договором – вигідно! Трудове законодавство гарантує найманому працівнику здорові та безпечні умови праці, оплачувані відпустки й лікарняні. З моменту підписання трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії.