Відповідальності за «нелегальне» використання найманої праці не оминути

04 квітня 2018

За результатами проведення позапланової перевірки фізичної  особи- підприємця, який провадить у місті Миколаєві діяльність з виготовлення хлібобулочних виробів, встановлено порушення вимог законодавства про працю, зокрема допуск 6 працівників (серед яких один іноземець) до роботи без укладання трудових договорів.

Під час судового розгляду справи факти надані підприємцем щодо спростування  виявлених під час перевірки  порушень  було відхилено. Зокрема, пояснення підприємця, що працівники самостійно відмовилися від працевлаштування, залучений працівник замінював основного працівника один день, визнано безпідставними щодо допуску громадян до виконання роботи без належного оформлення трудових відносин.

Своїм рішенням Миколаївський окружний адміністративний суд відмовив фізичній особі-підприємцю у скасуванні постанови управління Держпраці у Миколаївській області про накладання штрафних санкцій за використання праці 6 осіб на суму 576 000 грн.

Матеріали щодо примусового стягнення з підприємця фінансової санкції знаходяться в органах державної виконавчої служби.

 

Додатково: відповідно до вимог чинного законодавства працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядження власника, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування про прийняття працівника на роботу. У разі необхідності перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, умова про випробування повинна бути указана у наказі (розпорядженні)  про прийняття на роботу чи трудовому договорі.