Вірусний гепатит А. Запобіжні заходи у боротьбі з цією хворобою

02 серпня 2017

Досить актуальною для країни залишається захворюваність на гострі вірусні гепатити. У структурі всіх інфекційних захворювань вірусні гепатити складають 1,8 %  у роки максимального епідемічного підйому та 0,2% у роки спаду.

В Україні щорічно реєструються 11-15 тис. випадків вірусного гепатиту (показник в 2014 році становив 31,40 на 100 тис. населення, в 2015 році – 27,43 на 100 тис. населення).  У загальній кількості вірусних гепатитів питома вага вірусного гепатиту А становить 20%.

Гострий гепатит А –  вірусна інфекційна хвороба, при якій уражується печінка та проявляється в типових випадках загальним погіршенням здоров’я, підвищеною стомлюваністю, відсутністю апетиту, нудотою, блювотою, іноді жовтяницею ( пожовтіння склер і шкірних покривів).

Джерелом інфекції при гепатиті А є хвора людина, яка виділяє вірус з фекаліями. Вірус потрапляє в організм здорової людини разом з їжею чи водою. До захворювання на гепатит А може призвести і недодержання простих правил особистої гігієни.

Поширення на сучасному етапі гострого гепатиту А пов’язано з інтенсивним  забрудненням довкілля, передусім питної води і грунту, порушенням санітарних норм і правил при виготовленні та реалізації харчових продуктів.

Спалахи вірусного гепатиту А найчастіше пов’язані із вживанням недоброякісної питної води децентралізованого постачання (колодязі, каптажі) та звичайної водопровідної води через недостатню ефективність  знезараження стічних вод, порушення технології очищення водопровідної води, незадовільний санітарно-технічний стан водопровідних мереж.

Серед запобіжних заходів в боротьбі з цією хворобою важливе значення мають:

– загальнодержавні заходи щодо поліпшення водопостачання населення і тим самим значно обмежити водний шлях передачі – головний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А;

– усунення наявних недоліків у забезпеченні населення доброякісною питною водою;

–  належний стан каналізації населених пунктів;

–  організація дієвого знезараження стічних вод;

–  необхідний рівень санітарної очистки території;

–  кип’ятіння води та миття фруктів і овочів перед вживанням;

–  дотримання правил особистої гігієни;

– створення умов, які гарантують дотримання санітарних правил і вимог, що пред’являються до заготовки, транспортування, зберігання, технології приготування і реалізації продуктів харчування;

–  гігієнічне виховання населення;

–   вакцинація населення.

Вакцинацію населення проти вірусного гепатиту А проводять відповідно до календаря профілактичних щеплень, що діє, за епідемічними показниками, регіональними календарями профілактичних щеплень і інструкціями по вживанню препаратів, дозволених до використання на території України в установленому порядку.