Водіїв Первомайську закликано до дотримання вимог охорони праці

17 лютого 2020

На приватному підприємстві «Євротранс-Юг» відбулась семінар-нарада з питань охорони праці щодо недопущення виробничого травматизму в транспортній галузі.

Ініціатор заходу: Управління Держпраці у Миколаївській області.

У процесі семінару-наради визначено проблему сьогодення у сфері охорони праці – високий рівень виробничого травматизму, пов’язаний з ДТП.  У минулому році на Миколаївщині до основних травмонебезпечних галузей економіки віднесено транспорт, складське господарство, поштову та кур’єрську діяльність.  Першу шпальту антирейтингу професій, у яких  травмувалися працівники, зайняли  водії автотранспортних засобів. Причинами настання нещасних випадків стали: порушення правил дорожнього руху, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, допуск до роботи працівників без проведення навчання, інструктажу та перевірки знань з питань охорони праці, невиконання посадових обов’язків.

Увагу присутніх зосередили на небезпечних та шкідливих виробничих факторах, притаманних експлуатації транспортних засобів, та обов’язках роботодавця у сфері охорони праці.

Так, направляючи водія в рейс тривалістю понад 1 добу, роботодавець зобов’язаний:

  • перевірити укомплектованість автомобіля необхідними пристроями, устаткуванням та інвентарем та їх справність;
  • повідомити водію (водіям) про режим праці та відпочинку;
  • визначити маршрут слідування із зазначенням місць тимчасового та тривалого відпочинку.

Серед іншого,  присутніх закликали дотримуватися вимог інструкцій з охорони праці. Наприклад: у разі необхідності  ремонту автомобіля у дорозі водій має дотримуватися вимог безпеки праці, які встановлені для технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів.