Впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці: на Одещині проведено технічну консультацію

11 липня 2024

Головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Анастасією Лисенко проведено технічні консультації в ПАТ “МТБ БАНК” щодо впровадження електронного документообігу в системі управління охороною праці.


Під час проведення заходу інспектор зосередила увагу на обов’язках роботодавця: створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.


Працівник повинен дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території закладу, знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням, користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.


Інспектором зосереджено увагу на електронному документообігу — це обмін документами в електронному форматі (на відміну від паперу) захищеними каналами зв’язку. Такі документи мають юридичну силу та прирівнюються до оригіналів, тому роздруковувати їх не потрібно — згідно до закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».

Відправник створює документ, підписує його електронним підписом (ЕП) та відправляє. Одержувач приймає документ, підписує своїм ЕП, потім відправник отримує повідомлення, що документ підписано. Електронний підпис (ЕП) — це еквівалент звичного підпису від руки, який підтверджує авторство електронного документа та має повну юридичну силу.


Також інспектор роз’яснила положення Деяких питань забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану, затверджені постановою КМУ від 18 березня 2022 р. № 314, із змінами.