Вихід за межі стереотипів. Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків

16 серпня 2017

Сьогодні дедалі частіше зустрічаються слова:гендер”, “гендерна рівність”. Слід зауважити, що ґендерна демократія є системою волевиявлення у громадянському суспільстві двох статей – жінок і чоловіків – як рівних у можливостях і правах, що законодавчо закріплені й реально забезпечені у політико-правових принципах, діях, розбудові суспільних і державних структур, з урахуванням ґендерних інтересів і потреб.

Ініційовані інспекторами праці управління Держпраці у Миколаївській області на комунікаційних майданчиках  Центрального та Кривоозерського районних центрах зайнятості  зустрічі з потенційними працівниками були присвячені саме недопущенню дискримінації у сфері праці, зокрема гендерної ідентичності.

Нерівність в економічній сфері починається з нерівності в умовах занятості та оплаті праці. До галузей, в яких найбільше використовується жіноча праця, відносять оптову і роздрібну торгівлю, освіту, охорону здоров’я, фізичну культуру і соціальне забезпечення. У цих галузях рівень оплати праці був і залишається нижче за інші.

Тому в ході зустрічей інспектори праці управління акцентували увагу на                     статті 3 Конституції України, у якій визначені  права і свободи людини, разом з цим, розповіли учасникам заходів про деякі аспекти застосування праці жінок, зокрема   заборони та обмеження застосування праці жінок на певних роботах згідно з КЗпП України.

Особливу увагу було приділено питанню щодо відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами, відпусток для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного (шестирічного) віку.

Наприкінці зустрічі фахівці відповіли на питання учасників семінару та нагадали про можливість звернутися за консультацією та допомогою до Управління  Держпраці  у Миколаївській області.