Випадкова зустріч з інспектором праці дала змогу чоловіку, який проходить військову службу за контрактом, зберегти трудові гарантії

19 березня 2021

Олег  2,5 роки проходить військову службу за контрактом. До Збройних сил України   він пішов з  комунального підприємства «А», підпорядкованого районній раді Миколаївської області. Перебуваючи  декілька днів вдома у батьків, він дізнався, що його звільняють з роботи.

Саме таку історію розповів військовослужбовець інспектору праці Управління Держпраці у Миколаївській області, коли той проводив інформаційний захід на місцевому ринку.

Під час розмови стало відомо, що підприємство, на якому працевлаштований  Олег, припиняє свою діяльність. Рішення по ліквідацію підприємства було прийнято на засіданні районної ради у жовтні 2020 року. У зв’язку з цим військовослужбовець Олег та інші працівники залишаються без роботи. Нової посади чоловіку не пропанують, тож військовослужбовець Олег втрачає трудове право отримувати середній заробіток на підприємстві, у якому він працював на час призову.

Інспектор праці повідомив, що припинення юридичної особи шляхом ліквідації передбачає відсутність правонаступника у такої юридичної особи та відповідне звільнення всіх її працівників.

Додаткових гарантій для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків (в т.ч. тих, що уклали новий контракт на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення) при ліквідації юридичної особи чинним законодавством про працю не передбачені.

Проблема з якою стикнувся  Олег має бути розв’язана. Тож,  інспектор праці  провів  інформаційно-роз’яснювальні заходи з керівництвом комунального підприємства «А», де працював військовослужбовець Олег, відносно процедури вивільнення працівників та дотримання прав працівників під час скорочення.

За результатами зустрічі головою ліквідаційної комісії були підготовлені та направлені звернення до селищного голови та 5 місцевих суб’єктів господарювання з проханням надати інформацію про вакансії та посприяти у працевлаштуванні чоловіка.  Також не залишилось це питання і поза увагою керівництва району.

Питання військовослужбовця Олега було вирішено. В  комунальному  закладі освіти, підпорядкованому сільській раді,  за результатами проведених переговорів та розрахунків, було збільшено кількість штатних одиниць. Олега звільнено з КП «А» у зв’язку з переведенням на інше підприємство.