Виробничники Одещини вдосконалюють знання щодо профілактики прихованого травматизму

01 липня 2024

Технічні консультації на робочих місцях з працівниками ПП “КБТ СЕРВІС” провів головний державний  інспектор Південного міжрегіонального управління Держ праці Павло Нефьодов. Мета консультацій — профілактика випадків прихованого виробничого травматизму.

Приховання нещасного випадку та непроведення його розслідування створюють загрозу повторення травмування: саме з цього розпочав бесіду інспектор. Він підкреслив, що в такому випадку роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місці, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Інспектор наголосив, що під час виявлення нещасного випадку необхідно одразу ж надати допомогу потерпілому та негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт. Обов’язково необхідно зберегти до прибуття комісії з розслідування нещасного випадку обстановку на робочому місці, машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент нещасного випадку.

Обговорили питання запобігання нещасним випадкам на виробництві, згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві»,

Посадовець зазначив: щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Насамперед керівництво   повинно ретельно враховувати всі випадки травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Крім того, потрібно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечувати їх засобами індивідуального та колективного захисту.