Визначено особливості проведення атестації робочих місць за умовами праці Миколаївського обласного бюро судово-медичної експертизи Миколаївської обласної ради

02 вересня 2020

Обговорення питань, пов’язаних з проведенням чергової атестації робочих місць за умовами праці. Саме це стало темою телефонного конфенц-зв’язку  посадових осіб відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Миколаївській області та представників Миколаївського обласного бюро судово-медичної експертизи Миколаївської обласної ради ( далі – МОБСМЕ).

«На початку проведення атестації робочих місць за умовами праці головною метою членів атестаційної комісії є проведення аналізу умов праці та характеру праці працівників на кожному робочому місці, визначити та оцінити  виробничі ризики, які негативно впливають на здоров’я людини. Наприкінці – розробка та реалізація заходів щодо усунення негативних виробничих ризиків, затвердження наказу щодо надання пільг та компенсацій працівникам за роботу у несприятливих умовах праці», – зауважила Людмила Радченко, начальник відділу з питань  експертизи умов праці Управління Держпраці.

В.о. начальника МОБСМЕ Ольга Дерюгіна відзначила про важливість  забезпечення трудових прав усіх працівників. На підприємстві видано наказ, відповідно до якого буде проатестовано за умовами праці  108 робочих місць.

Окремо під час розмови акценти  було поставлено на робочі місця працівників, які працюють на мікроскопах та за комп’ютерами. Так, працівники лабораторій, що безпосередньо працюють на мікроскопами  мають право на скорочену тривалість робочого тижня за шкідливі умови праці, для них  тривалість робочого тижня має становити 36 годин. Працівники 50 відсотків робочого часу зайняті за роботою за комп’ютером – додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю до 4 календарних днів.

Людмила Радченко зауважила, що визначення тривалості щорічної додаткової відпустки за роботу за комп’ютером залежить від фактично відпрацьованого працівником часу.