З 01 вересня 2020 підвищується розмір заробітної плати

01 вересня 2020

З метою покращення якості життя громадян за рахунок підняття рівня доходів працюючого населення Президентом України В.Зеленським ініційовано поетапне збільшення розміру мінімальної заробітної плати.

25 серпня 2020 Верховна Рада України підтримала в цілому ініційований Президентом України проект Закону України « Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік». Проектом передбачено поетапне збільшення мінімальної заробітної плати та встановлення її з 1 вересня у місячному розмірі 5000,00 гривень, у погодинному розмірі 29,20 гривень, який підписаний Президентом України (Закон України №822-ІХ).

Наступного дня, 26 серпня 2020 року, Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 750 «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери», якою зобов’язав керівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери забезпечити:

внесення змін до штатного розпису установ, закладів та організацій з урахуванням нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), визначених підпунктами 1 і 2 пункту 1 цієї постанови;

диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

Додаткові видатки на оплату праці через підвищення розмірів мінімальної заробітної плати по посадового окладу працівника 1-го тарифного розряду ЄТС забезпечено за рахунок економії бюджетних видатків, передбачених у бюджеті на обслуговування державного боргу.

З 1 вересня по 31 грудня 2020 р. посадовий оклад (тарифна ставка) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 р. № 1298 “Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери” визначається у розмірі 2225 гривень.

Зазначена постанова вже опублікована, але набирає чинності одночасно із Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1 вересня) та застосовується з 1 вересня 2020 року.

Нагадаємо, Президент України заявляв, що підвищення мінімальної заробітної плати з вересня 2020 року – це лише перший етап. Як передбачається, другим етапом стане підвищення з наступного року до 6 тис.грн.,  а впродовж 2021 року мінімальна заробітна плата зросте до 6,5 тис.грн.