З працівниками комунального підприємства на Одещині проведено іфнормаційно-роз’яснювальний захід

25 липня 2024

Профілактика виробничого травматизму, вивчення причин виникнення нещасних випадків на виробництві їх розслідування та облік – ці та інші питання розглянуті під час превентивного заходу, проведеного головним державним інспектором Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Світланою Малярчук на одному з підприємств міста.

Інспектор зазначила, що виробничі травми та професійні захворювання (отруєння) є небажаним наслідком взаємодії людини з виробничим середовищем. До травм ведуть нещасні випадки, які являють собою раптові (несподівані) події, що викликаються зовнішніми чинниками і наносять шкоду людині.

Виникнення небезпечних ситуацій, що можуть привести до нещасного випадку, так само як і несприятливих умов праці, що ведуть до виникнення профзахворювань, зумовлюється тим, що порушується взаємодія між людиною і об’єктивним виробничим середовищем. Причиною такого порушення може стати недостатня кваліфікація, невідповідність обладнання або матеріалів чи невірна організація виробничого процесу.

Як наслідок робітник витрачає надмірні зусилля для виконання роботи або ж його можливості використовуються не в повній мірі. Іншою причиною може стати те, що об’єктивні елементи системи (наприклад, машини) можуть втратити надійність. В результаті умови праці стають небезпечними, виникає загроза аварійних ситуацій, нещасних випадків, професійних захворювань, зменшення продуктивності праці.