З працівниками МКП«Миколаїводоканал» обговорено вимоги нововведених нормативно-правових актів з охорони праці

08 червня 2018

Про види небезпек, дотримання вимог експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання йшлось під час превентивного заходу фахівців управління Держпраці у Миколаївській області на МКП «Миколаїводоканал».

Розглядаючи Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання, затверджені наказом Мінсоцполітики України від 19 січня 2018 року, які  набрали чинність 10 квітня 2018 року,  головні державні інспектори відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку управління Держпраці у Миколаївській області Віктор Григорович та Юрій Лебедєв спрямували увагу присутніх на ризики від впливу основних видів небезпек під час виконання робіт з підіймання вантажів та дії, спрямовані на попередження настання нещасних випадків та аварій.

Працівників підприємства проінформовано про втрату чинності нормативно-правових актів з охорони праці, а саме:

  • правил будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів;
  • правил будови і безпечної експлуатації підйомників;
  • типової інструкції з безпечного ведення робіт для кранівників стрілових самохідних кранів та стропальників;
  • типової інструкції з безпечного ведення робіт для стропальників (зачіплювачів), які обслуговують вантажопідіймальні крани;
  • типової інструкції з безпечного ведення робіт для кранівників (машиністів) баштових кранів;
  • типової інструкції для осіб, відповідальних за безпечне проведення робіт з переміщення вантажів кранами;
  • типової  інструкції для осіб, відповідальних за утримання вантажопідіймальних кранів в справному стані
  • типової інструкції з безпечного ведення робіт для кранівників (машиністів) кранів мостового типу (мостових, козлових, напівкозлових);
  • типової інструкції з безпечного ведення робіт для кранівників (машиністів) портальних кранів;
  • типової інструкції для інженерно-технічних працівників, які здійснюють нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією вантажопідіймальних кранів.

Під час заходу зазначалося, що переглянуті та дещо змінені вимоги НПАОП, що втратили чинність, наразі об’єднує у собі введені у квітні Правила охорони праці під час експлуатації вантажопідіймальних кранів, підіймальних пристроїв і відповідного обладнання.

Присутні дізнались про розмежування обов’язків та відповідальності, яка покладена   на працівника, який здійснює нагляд за утриманням та безпечною експлуатацією обладнання,  працівника, відповідального за утримання обладнання в справному стані та  працівника, відповідального за безпечне проведення робіт. Також, обсудити зміни, які необхідно внести у локальні нормативні акти з охорони праці, які діють на підприємстві.