З правилами охорони праці у сільськогосподарському виробництві ознайомили студентів Подільського професійного ліцею на Одещині

19 квітня 2024

Фахівці Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці проводять низку інформційно-роз’яснювальних заходів до Всесвітнього Дня охорони праці та підвищення обізнаності з питань безпеки праці. Під час одного із таких відвідувань головний державний інспектор Вікторія Михайлюк зустрілась зі студентами Подільського професійного ліцею.

Майбутніх трактористів ознайомлено з основними законодавчими та нормативно-правовими актами, що регулюють питання охорони праці. Більш детально зупинились на правилах охорони праці у сільськогосподарському виробництві. Так, з метою недопущення травмування під час трудової діяльності, слухачів ознайомили з основними вимогами правил безпеки під час експлуатації сільськогосподарської техніки.

Для попередження випадків травмування та організації належних умов праці, керуючись Законом України «Про охорону праці», інспектор наголосила на необхідності створення безпечних та безаварійних умов праці та мінімізації ризиків виникнення нещасних випадків на виробництві. Всі працівники та посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпечного ведення робіт, повинні виконувати вимоги правил та нормативно-правових актів з охорони праці.

На роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці (роботи з ядохімікатами та хімічними сполуками) роботодавець зобов’язаний видавати працівникам безкоштовно за встановленими нормами спецодяг, засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби.

До роботи можна допускати лише тих працівників, які пройшли медичний огляд, відповідне навчання та інструктаж з питань охорони праці.

При цьому на роботодавця покладається відповідальність за забезпечення їх аптечками, питною водою та засобами пожежогасіння.

Посадовим особам слід посилити особливу увагу щодо безпеки руху транспортних засобів при виконані польових робіт.

Особливу увагу інспектор звернула на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці.