За результати інспекційних відвідувань управління Держпраці у Миколаївській області 4712 працівникам Миколаївщини проведено виплату заборгованості по заробітній платі

10 серпня 2018

Як вбачається із даних щодо заборгованості по заробітній платі, яка рахується  за підприємствами-боржниками, розміщених на сайті Державної служби України з питань праці, крива заборгованості постійно змінюється. Порушення строків виплати нарахованої заробітної плати направляє вектор заборгованості то до гори, то до додолу. В порівнянні з червнем 2018 на 30.07.2018 заборгованість по заробітній платі скоротилася на 7736,2 тис. грн.

За перше півріччя 2018 року управління Держпраці у Миколаївській області  перевірено 100 % економічно-активних підприємств-боржників.

Зокрема, з початку 2018 року управлінням Держпраці у Миколаївській області проведено 39 інспекційних відвідувань підприємств, які мають або мали заборгованість із виплати заробітної плати, із них одне інспекційне відвідування проводилось на                  ПАТ «Миколаївобленерго», яке забезпечує кадрове та фінансове супроводження 20 своїх філіалів, на яких виникла заборгованість із виплати заробітної плати.

На усунення встановлених порушень до підприємств-порушників внесено 38 приписів про усунення виявлених порушень законодавства про працю. Варто зауважити, що виконання припису є обов’язковим для об’єктів відвідування.

Так, в цьому році на виконання приписів, внесених за результатами інспекційних відвідувань,  повністю чи частково погашено  заборгованість із виплати заробітної плати на суму 8114,25 тис. грн. перед 4712 працівниками.

Серед підприємств, що погасили заборгованість із заробітної плати перед найбільшої кількості працівників області, відзначимо:

  • ПАТ «Миколаївобленерго». На виконання припису підприємством погашено заборгованість із виплати заробітної плати на суму 1286 тис. грн.. перед 3416 працівниками.
  • КП «Первомайський водоканал» погашена заборгованість із виплати заробітної плати частково на суму 451, 91 тис. грн. перед 225 працівникам.
  • КП «Обрій-ДКП» – 447, 2 тис. грн. перед 56 працівникам.
  • Оздоровчий комплекс санаторного типу для дітей «Очаків» ПрАТ «Миколаївтурист» – 188,8 тис. грн. перед 27 працівникам.
  • ДП ООСКЗ ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» – 189,9 тис. грн. перед 20 працівниками
  • ТОВ «Пріста Рісайклінг» – 115,64 тис. грн перед 7 працівниками.
  • Окремо варто відзначити ДП «Миколаївський суднобудівний завод». На виконання вимог припису про усунення виявлених порушень підприємством з скрутним фінансовим становищем частково погасило заборгованість із виплати поточної заробітної плати та заборгованість із виплати розрахункових сум при звільненні на суму 5434,8 тис.грн. Підприємством за період квітень – липень 2018 року на виконання вимог припису виплачено поточної заробітної плати на суму 831,68 тис. грн. 528 працівникам, заборгованості перед 433 звільненим на суму 2 102 тис. грн.. Крім того, підприємство знайшло змогу зменшити борги із заборгованості по заробітної плати та  компенсації.

Додатково: посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області входять до складу тимчасових комісій  з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, до яких систематично направляється інформація щодо перевірених підприємств-боржників.  Основними завданнями роботи зазначених комісій є сприяння діяльності органів місцевого самоврядування з питань у визначенні шляхів, механізмів та способів вирішення проблемних питань погашення заборгованості із заробітної плати  на підприємствах, де виникла заборгованість із виплати заробітної плати.