Забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів є обов’язковим

31 березня 2020

З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 в Україні встановлено карантин. В умовах карантину суб’єктів господарювання значно обмежено. Підприємцям рекомендовано організувати дистанційне  виконання роботи.

Водночас, під час карантину за деякими видами діяльності суб’єктам господарювання  дозволено провадити діяльність. Між тим, таку діяльність дозволено здійснювати лише за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Так, виключеннями зі встановлених обмежень (тобто, кому дозволено здійснювати діяльність, навіть приймаючи відвідувачів, за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів) є діяльність з:

  • торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку;
  • провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку;
  • торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;
  • здійснення транспортних та пасажирських перевезень з дотриманням  окрім зазначених ще й  додаткових умов.

Управління Держпраці у Миколаївській області  наголошує роботодавцям, які продовжують здійснювати діяльність  під час карантину, про вжиття протиепідемічних  заходів, направлених на забезпечення недопущення зараження працівників.

Роботодавцям рекомендовано на період карантину:

дбати про чистоту на робочих місцях працівників – робочі поверхні слід регулярно протирати деззасобами;

пропагувати миття рук і провітрювання приміщень. На видних місцях  встановити диспенсери з деззасобами, і регулярно заправляти їх;

роз’яснити працівникам вимоги щодо застосування масок для обличчя. Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок)  організувати  спеціальні урни;

у разі фіксації у працівника температури вище 37,3 °C і наявності ознак застуди, рекомендувати особі залишатися вдома. Адже прийом жарознижуючих може лише замаскувати захворювання.

Дізнавайся більше про проведення дезінфекційних заходів з метою недопущення поширення випадків cov1d – 19 на робочих місцях.