Забезпечення працівників засобами індивідуального захисту: з колективом приватного підприємства на Одещині проведено технічну консультацію

29 травня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Держпраці Тетяна Скрипниченко провела технічну консультацію на робочих місцях в одному з приватних підприємств міста.

Під час заходу роз’яснено питання щодо придбання, комплектування, видачі та утримання засобів індивідуального захисту відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та колективного договору.
Представник Держпраці розглянула норми безоплатної видачі працівникам спеціального одягу, взуття та інших засобів індивідуального захисту (НПАОП 0.00-3.18-13).Посадовець зазначила, що на роботах, пов’язаних з забрудненням, видається безкоштовно за встановленими нормами мило. На роботах, де можливий вплив на шкіру шкідливо діючих речовин, видаються безкоштовно за встановленими нормами знешкоджуючі засоби.

У разі передчасного зношення засобів не з вини працівника роботодавець зобов’язаний замінити їх за свій рахунок. У разі придбання працівником спецодягу, інших засобів індивідуального захисту, мийних та знешкоджувальних засобів за свої кошти роботодавець зобов’язаний компенсувати всі витрати на умовах, передбачених колективним договором.