Загальне про можливе поширення гострих кишкових інфекцій у результаті аварії на Каховській ГЕС та рекомендації щодо профілактичних заходів профілактики кишкових інфекцій.
19 червня 2023Внаслідок аварії, у зв’язку з руйнуванням дамби Каховської ГЕС зростає загроза поширення гострих кишкових інфекцій, які можуть призвести до серйозних ускладнень.
Це пов’язано з тим, що внаслідок затоплення великих територій суходолу вода розповсюдила технічні та біологічні відходи.
Перше, з чим виникне проблема: це питна вода. Виникає загроза виникнення спалахів гострих кишкових захворювань, спричинених вживанням забрудненої збудниками кишкових інфекцій води.
Проблеми з питною водою матимуть населені пункти, які прив’язані до Каховського водосховища. Внаслідок аварії на Каховській ГЕС усі міста і села, що лежать нижче греблі, підтоплені, або затоплені повністю та в сусідніх районах. Крім того, води Дніпра впадають у Чорне море, і все, що зараз несеться з Каховського водосховища, заразить всі чорноморські води.
У криницях та відкритих водоймах на підтопленій території можуть опинитися хімікати, а також збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ. Підтоплення таких об’єктів, як кладовища, вбиральні, поля, сміттєзвалища несуть в собі ризик розповсюдження збудників вірусних гепатитів, гельмінтозів, ботулізму та інших гострих інфекційних захворювань, зокрема холери.
До кишкових інфекцій відносяться черевний тиф, дизентерія, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А та ін. Усі ці хвороби викликаються живими збудниками – мікробами та вірусами, які дуже стійкі в навколишньому середовищі і зберігають свою життєдіяльність в довкіллі тривалий час.
Гострі кишкові захворювання ще називають “хворобою брудних рук”. Зараження настає при вживанні неякісної води чи неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, брудні овочі, фрукти та ягоди.
Потрапляючи з їжею та водою в шлунково-кишковий тракт (ШКТ) людини, мікроби починають розмножуватись і виділяти отруйні продукти життєдіяльності – токсини, котрі вражають ШКТ, нервову, серцево-судинну та інші системи організму.
Гостра кишкова інфекція проявляється не одразу, а після скритого (інкубаційного) періоду, який може тривати від декількох годин до 7 днів. В кінці скритого періоду виникає нездужання, головний біль, відсутність апетиту. Потім приєднується нудота, блювота, біль у животі, багаторазові рідкі випорожнення, іноді зі слизом та кров’ю, підвищення температури тіла до 39-40 градусів. Перші ознаки захворювання на вірусний гепатит А, як правило, з’являються через три-чотири тижні після інфікування. Симптомами захворювання є грипоподібний стан, згодом можуть бути розлади з боку шлунково-кишкового тракту, біль у правому підребер’ї, нудота та з’являється наростаюча жовтяниця.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до найближчої лікарняної установи. Якщо наявні болі в животі, блювання, діарея, підвищена температура тіла та інші незвичні симптомі треба негайно звернутися до лікаря. При тяжкому стані хворого треба негайно викликати швидку медичну допомогу.
Провідна роль у профілактиці кишкових інфекцій (попередженні виникнення та розповсюдженості гострих кишкових захворювань в т.ч. вірусного гепатиту А) належить санітарній культурі населення, його обізнаності та правильній орієнтації в організації профілактичних і протиепідемічних заходів, громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни. І перше правило профілактики – дотримання гігієнічних вимог, дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання, фахівці рекомендують:
- треба звернути увагу на воду, яку ми п’ємо. Це має бути лише пляшкова, бутильована або кип’ячена вода. Кип’ятити її варто не менше, ніж чотири — п’ять хвилин. Проте варто пам’ятати, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення.
- відмовитися від напоїв з льодом, якщо не маєш впевненості, з якої води цей лід був зроблений.
- вживати тільки доброякісну питну воду, що подається до споживача епідемічно безпечними водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та санепідстанціями, яку бажано вживати після п’ятихвилинного кип’ятіння.
- воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням обов’язково кип’ятити не менше п’яти хвилин.
- не використовувати воду з сумнівних джерел. Річка чи криниця у дворі не є перевіреними джерелами води, як і водопровід, призначений для технічних цілей.
- не використовувати воду з сумнівних джерел.
- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти, бажано промивати їх окропом.
- регулярно мити руки, особливо перед вживанням їжі та після відвідування вбиральні.
- якщо немає можливості вимити руки перед вживанням їжі, треба скористатися спиртовими серветками чи дезінфектантом для обробки рук, який можна придбати в аптечній мережі.
- піддавати всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання), дотримуватися технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
- через стрімке падіння рівня води спостерігатиметься мор риби. Збирати таку рибу і вживати, наприклад, солити чи в’ялити, категорично заборонено. Є ризик захворювання на ботулізм.
- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.