Заходи щодо профілактики переохолоджень серед працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі

02 листопада 2017

Заходи щодо профілактики переохолоджень серед працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі

 

Тривала робота при низьких температурах навколишнього середовища може призвести до переохолодження всього організму (гіпотермія) або викликати переохолодження окремих  частин тіла (обмороження), в тому числі кінцівок. Однак, незважаючи на низькі температури, існує низка підприємств та організацій, працівники яких у силу технологічного процесу здійснюють свою діяльність на відкритому повітрі в холодний період року, а саме: будівельники, дорожні працівники, працівники торгівлі, працівники  лісового та житлово-комунального господарств, працівники річкових та морських портів тощо.

Тому, важливим засобом індивідуального захисту для працівників  від впливу знижених  температур навколишнього середовища є правильно підібраний  теплий захисний одяг, до якого висуваються особливі вимоги. Особливу увагу слід приділити наявності зручних для носіння головних уборів. Для персоналу, що працює на відкритому повітрі, повинні бути обладнані місця для прийому гарячої їжі або опалювальне приміщення для відновлення сил; працівникам повинні надаватися спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються у робочий час.

Не слід залучати до робіт на холоді найбільш вразливі груп населення (літні, молоді працівники, співробітники з обмеженими можливостями). Якщо все ж таки це виконати неможливо, треба  якомога максимально   зменшити час   їхнього перебування ні відкритому повітрі при низьких температурах.

Персонал повинен не мати медичних протипоказань для робіт на холоді. Тому для  запобігання несприятливого впливу низьких температур на організм працюючих є своєчасне проходження попередніх та періодичних медичних оглядів.

Кожен працівник повинен знати ознаки переохолодження і обмороження,

а також основні правила поведінки в умовах низьких температур.

Работодавці повинні забезпечити наявність аптечки першої допомоги  на робочих місцях та присутність  медичного персоналу для надання першої долікарської  допомоги.