Заходи управління Держпраці у Миколаївській області направлені на поновлення трудових прав працівників, працюючих у несприятливих умовах праці

23 липня 2018

За перше півріччя 2018 року інспекторами праці відділу з питань експертизи умов праці управління Держпраці у Миколаївській області перевірено 44 роботодавця щодо дотримання вимог законодавства про працю, в частині надання пільг та компенсацій за роботу у несприятливих умовах праці, та своєчасного проведення атестації робочих місць за умовами праці.

За результатами перевірок у 21 з перевірених суб’єктів господарювання (майже половини)  виявлено порушення. До підприємців-порушників застосовано штрафні санкції на загальну суму 27 761 гривень.

Внаслідок проведених заходів 21 працівнику Миколаївщини поновлено трудові права щодо забезпечення  скороченої тривалості робочого часу, додаткової оплачуваної відпустки, пільгової пенсії, оплати праці у підвищеному розмірі та інших пільг і компенсацій, що надаються в порядку, визначеному законодавством за роботу у несприятливих умовах праці.

Фахівцями відділу надано відповіді на запити 85 суб’єктів господарювання області щодо правильності застосування та додержання вимог законодавства про атестацію робочих місць. Так, для складання 96 довідок про аналіз стану додержання законодавства про атестацію робочих місць опрацьовано близько 3500 матеріалів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників, визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, пільг і компенсації за рахунок підприємств, установ та організацій, обґрунтування пропозицій про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

З метою інформування роботодавців та працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства про атестацію робочих місць інспекторами праці проведено 26 відвідувань роботодавців. Крім того, із зазначеної  мети проведено  76 превентивних заходів, серед яких семінари, засідання круглого столу, зустрічі з трудовими колективами.