Затверджені нові Правила виконання маркшейдерських робіт під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин

19 серпня 2021

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України наказом від 31.03.2021 р. № 669 затвердило Правила виконання маркшейдерських робіт під час розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин.

Правила встановлюють структуру маркшейдерської служби гірничого підприємства (шахти, рудника, розрізу, кар’єру), організаційні та технічні вимоги до маркшейдерських робіт, порядок ведення та зміст маркшейдерської документації під час відкритого і підземного способів розробки родовищ рудних та нерудних корисних копалин, будівництва гірничих підприємств, використання надр у цілях, що не пов’язані з видобуванням корисних копалин.

Вимоги цих Правил є обов’язковими в частині виконання маркшейдерських робіт для всіх суб’єктів господарювання та їх відокремлених структурних підрозділів незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, які здійснюють на території України проектування, будівництво, експлуатацію, консервацію та ліквідацію підприємств з розробки рудних та нерудних корисних копалин, а також об’єктів надрокористування, не пов’язаних із видобуванням корисних копалин.

Для маркшейдерського забезпечення робіт гірничі підприємства утворюють маркшейдерську службу, укомплектовану необхідними спеціалістами та робітниками, забезпечену спеціально обладнаними приміщеннями, оснащену інструментами, приладами, матеріалами та засобами обробки інформації і тиражування маркшейдерських документів. Гірничі підприємства зобов’язані виконувати маркшейдерські роботи на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

Контроль за своєчасним виконанням і якістю маркшейдерських робіт покладається на головного (старшого) маркшейдера гірничого підприємства, яке отримало гірничий відвід на користування надрами з відповідною метою в межах визначеної ділянки надр, а державний нагляд і контроль за дотриманням вимог щодо виконання маркшейдерських робіт під час розробки рудних та нерудних родовищ корисних копалин і використання відпрацьованих гірничих виробок – на територіальні органи Держпраці.

Наказ зареєстровано в Міністерстві юстиції 06 липня 2021 р. за N 884/36506 та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.