Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю: наступний крок за органами місцевого самоврядування

14 липня 2017

На цьому тижні (12, 13 та 14 липня) фахівцями управління Держпраці у Миколаївській області були проведені семінари з посадовими особами Южноукраїнської, Первомайської та Вознесенської міських рад.

Тема таких зустрічей була одна – шляхи реалізації органами місцевого самоврядування повноважень по здійсненню державного контролю за додержанням законодавства про працю.

Нагадаємо, що в 2017 році виконавчі органи міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад набули повноважень зі здійснення державного контролю за додержання законодавства про працю з питань своєчасної та у повному обсязі оплати праці, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин.

Тому фахівцями управління зверталась увага посадових осіб виконавчих органів міських рад міст обласного значення на перспективи реалізації повноважень, передбачених ч. 3 ст. 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», порядок здійснення такого контролю та ті дії, які мають вчинити органи місцевого самоврядування, щоб територіальна громада мала свого інспектора праці, який стояв би щодня на захисті трудових інтересів її представників.

Результатом таких зустрічей стала підтримка в реалізації делегованих державою повноважень одних рад та погодження інших – з необхідністю введення посади інспектора праці в своїй структурі.