Змінюємо стереотипи: Управління Держпраці закликає роботодавців відповідально ставитися до обов’язку щодо проведення періодичного медогляду працівників та нагадує про відповідальність передбачену за його порушення

09 грудня 2021

Станом на 1 грудня 2021 до Управління Держпраці у Миколаївській області надійшло лише 140 заяв від суб’єктів господарювання щодо визначення категорій працівників, які підлягають періодичному (попередньому) медогляду у 2022 році. Зазначений факт не означає, що інші роботодавці області не виконують обов’язку щодо організації медоглядів взагалі. Заяви від до Управління надходять, але із порушенням термінів визначених законодавством. Це свідчить про порушення суб’єктами господарювання  Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого  наказом МОЗ України від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок).

Порядок  передбачає  роботодавцю звернутися із заявою до територіального органу  Держпраці щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду у  2022 році, та до 01 грудня 2021 року скласти та узгодити з інспектором  Держпраці  Акт визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду. Наступний крок – узгодити  продовж місяця з інспектором Держпраці  поіменні списки працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам. Робота з організації проведення періодичних медоглядів проводиться завчасно та передбачає проведення  лабораторних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях, а також аналізу робочих місць, на які поширюється дія негативного виробничого фактора.

Увага! Працівники  транспортних  засобів  проходять  попередні (періодичні)  медичні  огляди  як  працівники,  зайняті  на важких роботах,  роботах із шкідливими чи небезпечними умовами  праці,  з урахуванням   специфіки   діяльності,   шкідливих  та  небезпечних факторів виробничого середовища і трудового  процесу,  окрім  тих, які підлягають оглядам відповідно до наказу МОЗ та МВС України від 31.01.2013 N 65/80 «Про затвердження Положення  про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів».

Зауважимо, що порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, зокрема в частині організації та  проведення медичних оглядів, тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності (що використовують найману працю) – від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Накладання штрафу не позбавляє суб’єкта господарювання від виконання припису щодо  виконання обов’язку в частині проведення періодичного медогляду  працівників.

Додатково: консультації з питань організації проведення попередніх та періодичних медичних оглядів працівників  можна отримати у фахівців відділу з питань гігієни праці Управління Держпраці у Миколаївській області за номером телефону: 0512 500136.