Херсонщина: проведено інформаційне відвідування щодо організації трудових відносин в умовах воєнного

22 квітня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провела робочу зустріч з працівниками Комунального закладу «Нововоронцовський центр надання соціальних послуг».


Під час зустрічі фахівець розповіла про зміни у трудовому законодавстві у період дії воєнного стану, а саме роз’яснила про можливості організації процесу роботи, порядок укладення трудових договорів, надання та тривалість щорічних і додаткових відпусток, особливості переведення та зміни істотних умов праці, тривалість робочого часу, розірвання трудового договору з ініціативи працівника та роботодавця відповідно до вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 2136).


Під час спілкування фахівець детально зупинилась на питанні, яке цікавило працівників, щодо надання працівникам відпусток без збереження заробітної плати, а саме :
– згідно частини 3 статті 12 Закону № 2136 протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР.
– відповідно до частини 4 статті 12 Закону № 2136 у період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів.


Нагадуємо, що відпустки без збереження заробітної плати надаються тільки за бажанням працівника. Тому, будь-яке примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю.