На Одещині проведено інформаційно-роз’яснювальнтй захід щодо робіт з хімікатами

22 квітня 2024

Головний державний інспектор Євген Крикунов провів зустріч з керівництвом та працівниками ПП «СП «НІКА-АГРО». Посадовець пояснив, що до роботи з хімікатами можна допускати лише тих працівників, які пройшли медичний огляд.
Роботодавець зобов’язаний видавати працівникам безкоштовно за встановленими нормами спецодяг, засоби індивідуального захисту, а також мийні і знешкоджувальні засоби, забезпечити їх аптечками та питною водою.


Перед початком цих робіт відповідальна посадова особа повинна ознайомити працівників, що залучаються до роботи з шкідливими та небезпечними препаратами, з їхньою характеристикою, особливостями дії на організм людини, засобами застереження, виробничої і особистої гігієни. Провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці, ознайомити їх із заходами надання першої долікарської допомоги при отруєнні.


Під час транспортування, зберігання та застосування пестицидів та агрохімікатів необхідно дотримуватися вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та інших нормативно-правових актів з охорони праці.
Не дозволяється перевозити пестициди та протруєне насіння разом із біологічними засобами захисту рослин, харчовими і кормовими продуктами, а також із людьми.


До роботи з хімічними сполуками забороняється допускати працівників віком до 18 років, вагітних жінок і жінок-годувальниць, а також осіб, що мають медичні протипоказання.


Керівник повинний заздалегідь, але не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки полів, сповістити населення (сільські та селищні ради, ОТГ), власників суміжних сільськогосподарських угідь про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.


Працівники зобов’язані дотримувати трудову і виробничу дисципліну, вимоги законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці.