Недопущення прихованого травматизму: на Одещині проведено технічну консультацію

18 квітня 2024

Фахівець Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Максим Демидов провів технічну консультацію з працівниками ВКФ «Тірас» щодо недопущення прихованого травматизму.
Інспектор повідомив, що прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.


Якщо виникнення нещасного випадку приховується, не проводиться його розслідування, створюється загроза повторення нещасного випадку. Погоджуючись на приховування нещасного випадку, потерпілий не лише стає співучасником злочину, а ще і лишає себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.


Представник Держпраці порекомендував: щоб запобігти прихованому виробничому травматизму, необхідно вживати низку заходів. Насамперед керівництво підприємства повинно вести ретельний облік всіх випадків травм та захворювань, пов’язаних з роботою на підприємстві. Крім того, необхідно проводити регулярні інструктажі з охорони праці для всіх працівників та забезпечити їх засобами індивідуального та колективного захисту.


Інспектор проконсультував слухачів з питань запобігання нещасним випадкам на виробництві, керуючись постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337 «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».


Під час консультації обговорили питання психосоціальної підтримки працівників на робочому місці. Інспектор підкреслив, що психологічно здорові працівники – ознака здорового робочого середовища. Коли навички психологічного відновлення та управління стресом є основою діяльності установи, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують, а це також впливає на підвищення рівня їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, як війна. Це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність праці.