Особливості експлуатації обладнання підвищеної небезпеки АЗС: на Одещині проведено технічну консультацію

27 лютого 2024

Фахівець Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олег Тіщенко провів технічну консультацію на робочому місці з працівниками ТОВ «ТОПГРУПП» щодо організації та безпечної експлуатації обладнання, машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки АЗС.


Представник Держпраці акцентував увагу на вимогах нормативних актів під час технічного обслуговування та ремонту обладнання, машин та механізмів і устаткування підвищеної небезпеки об’єкту зберігання та реалізації нафтопродуктів, в тому числі, зріджених вуглеводневих газів з АЗС (АГЗП). Це визначено у НПАОП 0.00-1.73-14 “Правила охорони праці та безпечної експлуатації технологічних трубопроводів”, НПАО 0.00-1.76-15 «Правила безпеки систем газопостачання», НПАОП 0.00-1.81-18 «Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском», НПАОП 0.00-5.11-85 “Типова інструкція праці з організації безпечного проведення газонебезпечних робіт” та інших нормативних актах з охорони праці, яких повинні суворо дотримуватись працівники суб’єкта господарювання.


Крім того, посадовець Південного міжрегіонального управління звернув увагу керівництва та присутніх працівників ТОВ «ТОПГРУПП» на необхідність постійно здійснювати моніторинг технічного стану об’єктів АЗС (АГЗП). Наголосили на постійному оцінюванні технічного стану обладнання, машин, механізмів і устаткування підвищеної небезпеки, забезпеченні проведення необхідних періодичних замірів, своєчасному проведенні планових опосвідчень, тощо.


Звернули увагу на необхідність прогнозування надзвичайних ситуацій, їх модулювання та постійного тренування щодо локалізації та ліквідації потенційних аварійних ситуацій на виробничих об’єктах ТОВ «ТОПГРУПП». Заздалегідь визначати найбільш гостри проблемні питання, а саме запобігання надзвичайним ситуаціям.