Первомайський район:  забезпечення комфортними та безпечними умовами  перебування всіх учасників виховного процесу в закладах освіти району

19 серпня 2017

Посадові особи управління Держпраці у Миколаївській області, спільно з представниками відділу освіти Первомайської райдержадміністрації та відділення виконавчої дирекції фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві у Первомайському районі провели нараду для керівників загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів освіти, директорів центрів позашкільної освіти Первомайського району. Також, участь у заході прийняли представники  районної ради профспілок працівників освіти, Первомайського методологічного кабінету (загалом 52 особи).

Мета наради: забезпечити безпеку, зберегти здоров’я  дітей та співробітників закладів освіти під час перебування їх у навчальній установі.

Під час наради було репрезентовано звіт про стан охорони праці у закладах освіти Первомайського району.  З метою попередження та протидії можливим загрозам життю та здоров’ю учасників навчально-виховного процесу у  43 закладах освіти району проводяться планові, позапланові огляди та ремонти будівель, інженерно-технічних комунікацій та інших об’єктів розташованих на їх території, розроблені та затверджені плани реагування при надзвичайних ситуаціях,  заходи щодо надання першої допомоги.

Перед початком навчального року  в навчальних установах проводиться активна робота зі створення комфортних, безпечних умов перебування учнів та педагогів у закладах освіти району, зокрема ремонти  будівель та учбових класів, лабораторій, огорожі території тощо. Ці роботи здійснюються у спекотну літню погоду, тому, окрім вимог щодо безпечної експлуатації будівель та споруд закладів освіти, на нараді було розглянуто вимоги стосовно організації безпеки праці при виконанні робіт в умовах підвищеної температури повітря.

Серед іншого на заході обговорено:

вимоги законодавства про працю;

обов’язкове забезпечення додержання вимог чинного законодавства в колективних договорах працівників закладів освіти;

проходження медичних оглядів, а також, навчання, інструктажів і перевірки знань з питань охорони праці співробітниками навчально-освітніх установ.

Після обміну інформацією учасники зустрічі вирішили посилити контроль за додержанням працівниками навчальних закладів вимог охорони праці, трудовою та виробничою дисципліною, безпекою експлуатації будівель та споруд закладів освіти району тощо.