Про зменшення виробничого травматизму та збереження ментального здоров’я говорили з керівництвом ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» на Одещині

02 квітня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Олексій Лущай провів семінар-нараду з керівництвом ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» на тему «Зменшення випадків виробничого травматизму».

Посадовець Державної служби з питань праці зазначив, що для уникнення виробничого травматизму потрібно запроваджувати технічні та організаційні превентивні заходи на підприємстві. Зокрема, підкреслено необхідність отримання дозвільних документів на виконання робіт підвищеної небезпеки та устаткування підвищеної небезпеки.

Присутні підкреслили, що зменшення кількості нещасних випадків на підприємстві ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» сталося, перш за все, завдяки активній роботі керівництва підприємства та служби охорони праці в частині запровадження організаційних та технічних заходів. Відповідно до сучасних міжнародних практик та вимог нормативної бази розроблені інструкції та методики з питань охорони праці. На базі учбового центру підприємства налаштована спеціалізована система навчання.
Співробітники повністю забезпечені засобами захисту – жилетами, касками, спеціальним взуттям, тощо.

Нещодавно пароплавством вперше отриманий міжнародний сертифікат ДСТУ ISO 45001:2019 Системи управління охороною здоров’я та безпекою праці. Це є свідченням важливих змін, які відбулись на підприємстві.

Окремо учасникам заходу було повідомлено про доцільність зміцнення ментального здоров’я. Керівництву ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» необхідно систематично здійснювати психосоціальну підтримку підлеглим працівникам. Інспектор підкреслив, що системна турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини, особливо під час військового положення в країні.

Учасникам заходу роз’яснено, що заходи профілактики, які унеможливлюють нещасні випадки, є важливими і потрібними.