Профілактика та безпека в обслуговуванні та експлуатації кисневих балонів і станцій в медичних закладах

26 вересня 2023

Головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці управління інспекційної діяльності у Миколаївській області Дмитро Іваськевич та начальник відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Юлія Пономарьова з метою попередження нещасних випадків, провели превентивний захід в Миколаївській обласній інфекційній лікарні.

Під час консультації працівниками Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було наголошено на додержанні правил охорони праці при виконанні робіт по обслуговуванню та експлуатації кисневих балонів та кисневих станцій. Працівникам вказано на потенційні небезпеки при експлуатації кисневого обладнання і надано вказівки для недопущення аварійної ситуації, а саме:

Власники (користувачі) кисневих балонів зобов’язані забезпечити безпечні умови експлуатації й утримання посудин у справному стані, з проведенням технічного огляду та експертного обстеження. Кисневі балони мають відповідати усім технічним регламентам.

Керівник підприємства наказом повинен призначити осіб, відповідальних за:

  • справний стан та безпечну експлуатацію кисневих балонів;
  • справний стан і безпечну експлуатацію трубопроводів постачання газоподібного кисню та посудин, що працюють під тиском;
  • транспортування, здачу під наповнення і отримання наповнених кисневих балонів (експедитор) (у разі виконання таких робіт).

До обслуговування посудин і систем трубопроводів кисню можуть бути допущені особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж, навчання та перевірку знань з охорони праці, про що мають відповідне посвідчення.

Періодична перевірка теоретичних знань і практичних навичок обслуговуючого персоналу повинна проводитися не рідше одного разу на 12 місяців. Особи, які не пройшли перевірку знань з охорони праці та не мають посвідчення, не можуть бути допущені до самостійної роботи.

Начальник відділу гігієни праці Юлія Пономарьова повідомила про те, що роботодавець за рахунок власних коштів зобов’язаний забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних оглядів працівників, вжити заходів щодо недопущення розвитку професійних захворювань працівників, проведення атестації робочих місць.