Запобіжні заходи щодо уникнення вибухів: на Одещині проведено технічну консультацію

17 квітня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Костянтин Слабенко впродовж технічної консультації з колективом та керівництвом ТОВ «ТРЕЙД ОІЛ ЛТД» наголосив на обов’язковому дотримані вимог законодавства з охорони праці під час експлуатації технологічного устаткування автозаправних станцій (АЗС).

Фахівець проконсультував керівництво та працівників підприєсмва з приводу безпечної експлуатації технологічного устаткування АЗС та нагадав про наявність можливих ризиків при виконанні робіт підвищеної небезпеки, а також шляхи їх вирішення.

Інспектор підкреслив, що роботодавець зобов’язаний вжити технічних і організаційних заходів для запобігання вибухам. Необхідно запобігати виникненню вибухонебезпечного середовища та джерел запалювання, застосовувати герметичне виробниче обладнання та робочу і аварійну вентиляцію; відводити і видаляти вибухонебезпечні суміші та ізолювати речовини, здатні їх утворити тощо.

Досвідчений фахівець ПМУ Держпраці звернув увагу на те, що для безпеки та захисту здоров’я працівників, зокрема, тих, хто працює на роботах зі шкідливими та небезпечними умовами праці, роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання ЗІЗ, контролювати його працездатність та належний гігієнічний стан.

Під час технічної консультації обговорили положення «Вимог до роботодавців стосовно забезпечення безпечного виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах», «Загальних правил вибухобезпеки для вибухопожежонебезпечних хімічних, нафтохімічних і нафтопереробних виробництв», «Мінімальних вимог безпеки і охорони здоровʼя при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці». НПАОП 0.00-7.17-18.