Безпека праці: на Одещині проведено семінар

23 квітня 2024

Головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Світлана Малярчук спільно з фахівцем Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області провели семінар до Всесвітнього Дня охорони праці в ТОВ «ІНФОКС» філії «ІНФОКСВОДОКАНАЛ».


Головною темою заходу стало безпечне виконання робіт. Представник Держпраці розповіла, що в умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Важливо підвищити увагу працівників і керівництва підприємства до питань безпеки й гігієни праці, постійно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найефективніші практики, щоб забезпечити безпеку на виробництві.


Конституція України закріпила право громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності. Основним об’єктом правового захисту в ній є людина як найвища соціальна цінність, її права і свободи, гарантії їх реалізації.


Стаття 43 Конституції зазначає, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці.
Інспектор повідомила, що з метою реалізації права громадян на охорону їх життя і здоров’я в процесі трудової діяльності Верховна Рада України 14 жовтня 1992 р. прийняла Закон “Про охорону праці”, який регулює відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці в Україні.


Посадовець нагадала присутнім про права та обов’язки роботодавців та працівників щодо додержання вимог нормативно-правових актів з охорони праці. Також були розглянуті питання безпечного виконання робіт в каналізаційних колодязях, колекторах, замкнутому просторі та проаналізовані шкідливі і небезпечні виробничі фактори, які можуть впливати на працівників під час виконання зазначених робіт.